Fejléc
    2017. november 17. péntek, Hortenzia és Gergő napja van
Fejléc
   Nyitóoldal | Eladó kastélyok | Kastélymúzeumok | Kastélyszállók | Belépés
Kastélykereső
Régió
Magyarország (75)
Erdély (6)
Felvidék (2)
Délvidék (2)
Felsõõrvidék (1)
Kárpátalja (1)
Család
Ismeretlen (9)
Károlyi (6)
Podmaniczky (3)
Zichy (3)
Teleki (3)
» összes
Stílus
Klasszicista (20)
Ismeretlen (18)
Barokk (16)
Eklektikus (11)
Romantikus (7)
» összes
Építész
Ismeretlen (71)
Ybl Miklós (5)
Hild József (2)
Fellner Jakab (2)
Ray Rezsõ (1)
» összes
Művelési ág
Ismeretlen (22)
Múzeum (11)
Magántulajdon (7)
Hotel (7)
Oktatási intézet (6)
» összes
új keresés

Károlyi kastély

Károlyi kastélyAz adatlap módosításához vagy bővítéséhez kattintson ide

Régió: Magyarország
Megye: Csongrád
Település: Szegvár
Építés éve: 1727
Család: Károlyi
Stílus: Barokk
Építész: Ismeretlen
Művelési ág: Rendezvényház

Fekvés

Szentestõl 8 km re van Szegvár. A kívülrõl fel újított Károlyi kastély Szegvár központjában a Kossuth téren található.

Előzmények

Gróf Károlyi Sándor 1722-ben megvásárolta a lakatlan pusztát, aki a Dóczy udvarház helyére egy kastélyt építtetett. Ezután telepeseket hozatott Nógrád és Heves megyei birtokairól, akikkel benépesítette a települést.

Az építés

Károlyi kastély 1725-27 között épült barokk stílusban. Udvari árkádos része késõbb készült. A lépcsõház és a földszinti ablakok kovácsoltvas rácsai korabeli szép munkák. Gróf Károlyi Sándor 1730-ban kastélyát vármegyeháza céljára ajánlotta fel ,de a megyeszékhely holléte csak 1776-ban dõlt el Szegvár javára. A kastély (Megyeháza) udvarán hajdan emeletes börtönépület állt,ahol a vármegyei bíróság által elítélt rablók, betyárok töltötték büntetésüket. A börtön épületét 1910-ben bontották le. Ma is látható a börtön egykori épületének falmaradványai a Kurca folyó partján. Szegváron több épület van amit a Károlyi család építtetett. A katolikus templom 1737-ben épült tornya 1753-ból való.Egykori Ispáni lak ma Falumúzeum. Az egyik volt uradalmi épületben van a Katolikus plébánia.

A kastély életútja

1776 és 1883 között Vármegyeháza. 1902-tõl árvaház,aggok menhelye. Leánynevelõ intézet volt különféle nõi szerzetesrendek kezelésében.1950-ben az épületet államosították 1997-ig nevelõotthonként mûködött. Ma állami tulajdon. Az épület jelenleg üres az õrzése és látogatók be engedése megoldott. Nagyobb ünnepeken az épületet a falu lakossága rendezvényekre és kiállításokra használja.

Kastélypark

A kastély elõtt régen szép park volt. A mostani udvarán csak néhány fa található. Az udvar egy része elvan kerítve itt volt a börtön épülete. A mai falmaradványok életveszélyesek illetve egy részén a területnek ásatások nyomai láthatók.

Képek

Károlyi kastélyLégi felvételUdvari nézetIspáni lak, ma múzeumKorabeli képeslap az árvaházról.Károlyi kastélyudvarKárolyi kastély

Copyright 2008-2015 Top Choice Kft.
Minden jog fenntartva